Stránky

pondělí 5. června 2017

Hashimoto - léčba stravou AIP

Tento příspěvek je jiný než mé ostatní, víc osobnější a otevřenější. Je o boji s nemocí zvanou Hashimotova tyreoiditida. Vše začalo nenápadně asi před 15 lety, kdy mi obvodní lékařka po virovém onemocnění, nechala udělat testy, ze kterých zjistila vyšší hladiny hormonů a odeslala mně na endokrinologii. Tam mi potvrdili sníženou funkci štítné žlázy a nasadili Letrox 50. V té době mi endokrinolog řekl, že se s touto nemocí nedá níc dělat a je potřeba brát léky do konce života. Vzala jsem to jako fakt, dál se netrápila a denně zobala prášky. Cítila jsem se přiměřeně tudíž jsem neměla pádný důvod hledat pomoc.

Změna nastala, když jsem začala studovat čínskou medicínu, začala se zabývat více svým tělem a uvědomila si, že přece musí existovat cesta k uzdravení. TCM přistupuje k nemocem tak, že zkoumá v jakém stavu jsou jednotlivé orgány, a úroveň energie v těle a na základě provedené diagnostiky vše harmonizuje. To pro mně byla skvělá zpráva a já se rozhodla, že svojí štítnou žlázu naučím správně fungovat. I přesto, že má prognóza byla dost pesimistická, tato diagnóza je totiž oříšek i pro TCM. U hypertyreózy jsou vyhlídky mnohem nadějnější. Absolvovala jsem mnoho hodin akupunktury, byla léčena bylinnými odvary, které můj stav sice výrazně zlepšovaly, ale bez nich jsem bohužel fungovat nemohla. Opakovaně jsem zkoušela léčbu více než jeden rok, ale vždy jsem potřebovala alespoň malou dávku Letroxu 50. Jinak se dostavovaly bolesti v oblasti štítné žlázy, pocit knedlíku v krku a silná únava. Mou snahu o zbavení se léků zastavila endokrinoložka v době, kdy jsme začali plánovat rodinu, takže jsem léky zodpovědně začala znova jíst a tento kolotoč těhotenství, kojení, těhotenství, kojení trval 5 let.  Skončila jsem na dávce Euthyrox 125, která byla před těhotenstvím 100. 

Uvědomila jsem si, že když jsem zkoušela různé detoxy nebo hubnoucí program dle TCM, cítila jsem se lépe. Důvod? V jídelníčku nikdy nefiguroval lepek a mléčné výrobky.
Poté co jsem odhodila růžové brýle ohledně jediné správné dietetiky dle čínské medicíny, kterou jsem dost zodpovědně dodržovala, se začaly dostavovat výsledky. Tím nechci říct, že dietetika dle TCM je špatná. Samozřejmě, že funguje a má úžasné výsledky jak v prevenci, tak i pozitivní vliv na spoustu onemocnění, pomáhá posílit imunitu u dětí i dospělých. Jenže na autoimunitní Hashimoto se kterým si neví západní medicína rady, bohužel nestačila. Po důkladném hledání jsem objevila knihu: The paleo approach od Sarah Ballantyne.

A tady nastal bod zlomu o který se s vámi chci podělit. Už několik měsíců dodržuji program autoimunitní protokol AIP, který mně bez nadsázky změnil život. Je vhodný pro celou řadu autoimunitních onemocnění, které pomáhá léčit nebo alespoň dostat pod kontrolu v podobě remise. Díky upravenému jídelníčku se cítím mnohem lépe, více aktivní, méně unavená, s lepší náladou a ručička váhy se vychyluje pomalu, ale jistě doleva. Taky premenstruační syndrom, který mně trápil léta, se začíná stávat minulostí, což je ohromá úleva. Co víc si přát?

Základní pravidla AIP: dovoleno je jíst, po dobu minimálně 4 týdnů, spoustu zeleniny, kromě nightshades, ovoce (ideálně lesní), maso, ideálně orgánové, zdravé tuky.

Zelenina: artyčoky, chřest, brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák, celer, kapusta, okurky, fenykl, zelené fazolky, pórek, salát, houby, rebarbora, hrášek, špenát, dýně.

Maso: hovězí, slanina, masový vývar, jehněčí, játra, ryby, drůbež, vepřové, králík, telecí, mořské plody.

Ovoce: jablka, meruňky, avokádo, banány, ostružiny, borůvky, brusinky, kokos, černý rybíz, datle, fíky, hroznové víno, žlutý meloun, grepfruit, guáva, kiwi, citrón, limetky, mango, nektarinky, pomeranče, papája, broskve, hrušky, plantain, švestky, ananas, granátové jablko, maliny, jahody, vodní meloun.


Tuky: živočišné tuky, avokádový olej, kokosový olej, sádlo, kokosový, palmový olej, lůj.

Koření/bylinky: bazalka, bobkový list, heřmánek, pažitka, koriandr, skořice, hřebíček, kopr, česnek, zázvor, levandule, citrónová tráva, majoránka, máta, petržel, rozmarýn, šalvěj, mořská sůl, šalotka, estragon, tymián, kurkuma.

Ostatní: jablečný ocet, ančovičky, vše z kokosu (mouka, vločky, ocet atd.), datle, sušené plody, želatina, olivy, konzervovaný tuňák, sardinky, losos, plantain chipsy, arrowroot.

Fermentované potraviny: syrové kyselé zelí, kombucha, vodní kefír.
Zdroj: www.myheelinghabits.com

Pokračování příště :-)

Spoustu informací a receptů najdete na mém Pinterest.