Stránky

neděle 6. října 2013

5 pravidel dle TCM jak posílit imunitu

                                                                                                                                                                                                  

Those who act with bravery and courage will overcome diseases, while those who act out of fear will fall ill.

Inner Classic





1) Pohyb: Vhodné cvičení nebo tělesná aktivita jsou nezbytné. Ideální je praktikovat jógu, čchi-kung nebo tai-chi. Jejich nedostatek, nadměrná sexuální aktivita a přepracování imunitu oslabují.

2) Jídlo: Jíst BIO potraviny, obilí a převážně zeleninovou stravu. Nepřejídání se a jednoduchá strava posilují imunitu. Nejíst pozdě v noci. Vyvarovat se omamných látek, rafinovaných nebo chemicky kontaminovaných potravin, žluklých ořechů a semen a omezit použití olejů a tuků. Pokud jsou přítomny příznaky candidy je potřeba přísnějších dietetických opatření. 

3) Prostředí: Udržovat pořádek, příjemné bydlení a pracovní prostředí. Pro lidi s oslabenou imunitou je velmi podstatná podpora okolí. Dostatek slunečního svitu, čistý a zdravý vzduch a voda  posilují imunitu. Pokud není toto prostředí přirozeně k dispozici je dobré používat vodní filtry, vzdušné filtry, ionizéry. Vyvarovat se vystavení nadměrné vlhkosti a chránit se proti ostatním klimatickým extrémům.

4) Doplňky stravy: Syntetické vitamíny a minerály jsou vhodnější pro osoby silné konstituce, které jsou v nadbytku. Potravinové doplňky zelený ječmen, mořské řasy, chlorellu a spirulinu je vhodné užívat dlouhodobě. Klíčky jsou výborným zdrojem výživy a mohou skvěle doplnit  dietu skládající se převážně z obilí a zeleniny. Měly by být lehce povařeny a užívány střídmě osobami trpícími chladem a majícími slabou konstituci.

5) Spirituální praxe: je velmi důležitá pro dobrou imunitu. Vděčnost a odpuštění jsou základní stavební kameny. Modlitba, meditace a vizualizace podporují zkušenost průběžné obnovy a očisty. Mohou však imunitu i oslabovat v případě zkostnatělého myšlení a zvyků.